Hout schilderen: 5 belangrijke vragen rond verfkeuze beantwoord

Houten ondergronden bestaan in alle geuren en kleuren. Hoe je hout schildert, hangt sterk af van welk type hout het is, of het binnen of buiten staat en hoe het hout eraan toe is. We beantwoorden vijf belangrijke vragen over hout schilderen.

Wat maakt hout zo’n speciale ondergrond?

Hout heeft enkele specifieke eigenschappen die bepalen hoe goed verf erop hecht, hoe duurzaam de afwerking zal zijn en hoeveel verf je nodig hebt om een goede dekking te garanderen. Die eigenschappen zijn porositeit, maatvastheid, hardheid, textuur en tannine- of oliegehalte. Ze verschillen naargelang de houtsoort.

  • Porositeit is de mate waarin hout kleine openingen of poriën heeft. Poreus hout (zoals eik en meranti) zuigt meer verf op, waardoor een goede primer en/of meerdere toplagen nodig zijn voor een goed resultaat. Bij minder poreuze houtsoorten (zoals mahonie) kan één laag al volstaan, maar we raden toch altijd aan om twee afwerklagen aan te brengen.  

     

  • Maatvastheid is de mate waarin hout krimpt of uitzet onder invloed van vocht- en temperatuurschommelingen. Niet-maatvaste houtconstructies vereisen flexibele verf om barsten te voorkomen. 

     

  • Hardheid is de mate waarin hout bestand is tegen indeuken of krassen. Bij zacht hout (zoals grenen en vuren) is een flexibelere verf of een dikkere grondlaag nodig om de verflaag duurzaam te houden. Harde houtsoorten (zoals teak en walnoot) hebben minder bescherming nodig tegen beschadigingen. 

     

  • Textuur is de zichtbare en voelbare structuur van het houtoppervlak. Houtsoorten met grove texturen (zoals eik en douglas) vragen om dikkere verf of meerdere lagen. Glad hout (zoals berk en populier) vereist minder verf, maar wel een goede hechting.

     

  • Tannine- of oliegehalte is de hoeveelheid natuurlijke chemische stoffen die in het hout voorkomen. Tanninerijke houtsoorten (zoals eik) kunnen door de verf bloeden en vragen dus om een isolerende primer. Olieachtig hout (zoals teak) vraagt om een speciale hechtprimer om goede verfhechting te garanderen.

Kan ik een watergedragen verf gebruiken op hout?

Dat verschilt van houtsoort tot houtsoort. De ene houtsoort is namelijk al waterbestendiger dan de andere. Houtsoorten met een hoog tannine- of oliegehalte, zoals eikenhout, zijn niet geschikt voor watergedragen verf, omdat de tannines en oliën een chemische reactie aangaan met water. De tannines of oliën zullen door de verf heen bloeden en daardoor vlekken of verkleuringen achterlaten. 

Bij houtsoorten waar watergedragen verf niet rechtstreeks mag worden aangebracht, dien je ofwel een solventgedragen alternatief te gebruiken of eerst een isolerende primer aan te brengen. In de meeste gevallen is een primer de beste oplossing, omdat het ook bepaalde beschermingen biedt. Hieronder zie je voor de meest courante houtsoorten en of ze geschikt zijn voor watergedragen verf of niet.

Moet ik een ‘filmvormende’ verf gebruiken of net niet?

Een filmvormende verf is een verf die na het aanbrengen een ondoordringbare laag – of ‘film’ – vormt op het oppervlak van het materiaal waarop het wordt aangebracht. Deze film beschermt het onderliggende materiaal tegen invloeden van buitenaf. Over het algemeen vereisen de meeste houtsoorten een filmvormende verf, maar ook hier zijn er factoren die de keuze voor een filmvormende of niet-filmvormende verf beïnvloeden. 

De belangrijkste factor is of het hout zich buiten dan wel binnen bevindt. Buiten is hout onderhevig aan vocht- en temperatuurschommelingen die naargelang de maatvastheid van het type hout ervoor zullen zorgen dat het hout krimpt en uitzet. Als je een harde filmvormende verf aanbrengt op niet-maatvaste houtconstructies (bv. een tuinhuisje uit naaldhout) zullen er snel barsten opduiken in de verflaag.

Is er een verschil tussen hout binnen en buiten schilderen?

Absoluut! Hout binnen wordt aan heel andere omstandighedenblootgesteld dan hout buiten. Binnenhout heeft te maken met relatief stabiele temperaturen en luchtvochtigheid, terwijl buitenhout voortdurend beïnvloed wordt door het weer. Denk aan UV-straling, regen, wind en grote temperatuurverschillen. Binnen of buiten hout schilderen vraagt dus een andere aanpak en, vooral, de juiste producten. Nog meer dan bij andere ondergronden, is de elasticiteit van je verf cruciaal.

Welke Zinsser-producten kan ik het best gebruiken voor hout?

Eiken binnendeuren, grenen tuinschermen, een terras in teakhout … Het kan lastig lijken om de juiste verfkeuze te maken. Gelukkig maakt Zinsser het u makkelijk: onze producten zijn geschikt voor de meeste houtsoorten, u hoeft enkel rekening te houden met het feit of u binnen of buiten schildert.

  • Hout binnen schilderen 

    De beste Zinsser-primer om zacht hout binnen te behandelen, is B-I-N Aqua. Het is ideaal voor poreuze houtsoorten binnen en blokkeert vlekken van tannine, knopen en hars. Voor harde houtsoorten raden we B-I-N aan. Met PermaWhite, onze schimmelresistente primer en toplaag in één, zorg je voor een duurzame, afwasbare, vochtbestendige en krasbestendige afwerking. Volg deze stappen om hout binnen te schilderen. 

  • Hout buiten schilderen 

    Het beste watergedragen Zinsser-product voor het schilderen van buitenhout is Zinsser Allcoat Exterior. Deze primer en toplaag in één heeft een betere elasticiteit dan conventionele lakken of andere vochtregulerende primers en zal dus niet barsten wanneer het hout krimpt of uitzet. Volg deze stappen om hout buiten te schilderen.

Heb jij je nog niet geregistreerd als Zinsser Hero?

Doe het dan snel! Als Zinsser Hero krijg je exclusieve promo’s en samples, kan je op ons deskundig advies rekenen en brengen we jou automatisch op de hoogte van het laatste productnieuws. Bovendien krijg je een Hero Welcome Box, een welkomstpakket met een gratis Zinsser-sample van 1 liter, een t-shirt en andere leuke gadgets.

Heb jij je nog niet geregistreerd als Zinsser Hero?

Doe het dan snel!

REGISTREER JE HIER